„Сърдитите птички“ се харесаха на зрителите, но не и на критиката

Втората част от адаптацията по популярната игра събра задоволителен брой зрители у нас

„Angry Birds: Филмът 2“ оглави боксофиса у нас. Снимка: Александра Филмс „Angry Birds: Филмът 2“ оглави боксофиса у нас. Снимка: Александра Филмс

Angry Birds: Филмът 2“ затвърди мнението ни като критици, че адаптациите по компютърни игри (в случая - игра за мобилни телефони) е една от най-трудните задачи за холивудските продуценти. И вместо да поспорим за причините, отново ще се придържаме към добре познатата система за представяне (относително) обективно на данните от боксофиса у нас и в чужбина.

Второто издание на анимацията за „сърдитите птички“ привлече 12 852 зрители в българските киносалони, като приходите от билетите им наброяват 120 218 лв. по данни на Националния филмов център. И, ако за българските стандарти по това време на годината, данните са позитивни, то на световната сцена филмът едва покри разходите си за продукция. При похарчени 65 млн. долара за производство, приходите от световната премиера донесоха едва 74,6 млн. долара и то благодарение най-вече на китайските (9,2 млн. долара) и руските (3,5 млн. долара) почитатели на франчайза, според Box Office Mojo.

Снимка на Десислав Янкулов.

„Сърдитите птички“ покориха боксофиса през изминалия уикенд. Снимка: Александра Филмс

Добре е все пак да признаем, че целта на подобни филми е по-скоро една мащабна реклама и ефектът от премиерата не бива да се измерва единствено в продажба на билети. Кината продават мърчъндайз с любимите образи от „Angry Birds“, а магазините за мобилни приложения носят допълнителни приходи за финландската компания-собственик на марката - Rovio Entertainment Ltd. Но за съжаление, няма как с наличната информация да калкулираме допълнителните дивиденти от настоящата премиера.

Още по темата

Друго дебютно заглавие от изминалия уикенд е „Докато смъртта ни раздели“. Малко над шест хиляди (6 127) души са предпочели ужаса пред останалите заглавия от списъка с филми в кината, което е донесло 51 520 лв. приходи за студиото 24th Century Fox.

Липсата на популярни имена в каста обичайно пречи на широкото разпространение на филмите от този жанр. Това е и причината приходите му от всички кина по света да са едва 11 млн. долара.

В края на настоящата седмица предстои да видим за пръв път „Код: Ангел“. Продължението на екшън поредицата с таен агент Майк Банинг (Джерард Бътлър) ще направи трети пореден опит, за да ни разочарова. Странното е, че, колкото и киноманите да негодуват срещу даден филм с любимите им актьори, винаги намират път обратно към салона, за да бъдат разочаровани отново и отново. Не ни се иска да сме лоши пророци, но едва ли може да се очаква много от предстоящата премиера, било то от зрителски интерес или от постъпления в боксофиса.

Последни новини
Още от Препоръчани