Има ръст на дивидентите, раздадени през 2018 г.

Натали Илчева, старши анализатор в Елана Трейдинг, Бизнес старт 07.08.2019 г.

Може да се каже, че международните пазари се успокояват. В последните седмици наблюдаваме рязка волатилност при всяко изявление на президента Тръмп, Федералния резерв и неговите решения оказаха влияние, но това е нормално, каза Натали Илчева, старши анализатор в Елана Трейдинг, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

Инвеститорите са уплашени от търговската война. Това е нещо, което постоянно се променя като концепция и пазарите реагират много рязко при всяко изявление за допълнително налагане на мита, и какво ще се случи с лихвите – това са два много сериозни фактора, които оказват влияние.

Няма резки промени на Българската фондова борса от тези трусове на международните пазари, може би ако се задълбочи негативния тренд, тогава би се усетило и тук, заяви Илчева.

Първите шест месеца на 2019 г. за доста от компаниите, които следим, беше добро шестмесечие. Като пример тук е Корадо, които имат ръст от близо 3% в приходите и компанията ще даде по 10 ст.  на акция дивидент за шестмесечието. Хидравлични елементи и системи имат увеличение на нетната печалба с 4%, Спиди показва изключително добри резултати с 30% ръст на консолидираните приходи. Специално за Спиди експанзията в съседните държави се отплаща много добре, усеща се синергията от придобиването на Рапидо и компанията предлага нови услуги на своите клиенти. Софарма трейдинг се представя много добре с 8% ръст на приходите, компанията-майка Софарма има по-скромен ръст от само 1%, експорта към Европа не успя да компенсира спада на вътрешния пазар, каза още тя. Друга компания с добро представяне е Елана Агрокредит с 21% ръст на нетната печалба. Има и компании със слабо представяне – М+Ц Хидравлик и Алкомет, които имаха увеличени разходи и спад в печалбите през шестмесечието.

Още по темата

Всички дивиденти, които се раздават, са на стойност близо 150 млн. лева за 2018 г., което е 5% повече спрямо предходната. Това е изцяло заради включването на Градус, които раздадоха 24 млн. лева, или по 10 ст. на акция на инвеститорите си. Това е компанията с най-висока доходност от дивиденти. В Топ 5 са и Агрофинанс, Хидравлични елементи и системи, Елана агрокредит и Фонда за недвижими имоти България. Дивидентната доходност се увеличава, което е за сметка на цените на акциите, които паднаха. Дивидентите са един буфер за по-ниските цени на акциите.

Стрес-тестовете на банките не се отразиха негативно на пазара на акции. ПИБ пое ангажимент да допълни капитала си и ситуацията е спокойна.

Очакваме листването на няколко нови компании на БФБ, както и няколко увеличения на капитала, които текат сега, например на Софарма Имоти и Софарма Трейдинг. Телелинк ще се листнат на борсата със съществуващи акции.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Пазари