Климатичните кризи се очаква да започнат да наподобяват финансови кризи

Някои централни банкери също вече заговориха за климатичните рискове, както говорят за финансовите кризи

Снимка: David Gray/Bloomberg Снимка: David Gray/Bloomberg

Миналата година Австралийската централна банка се надяваше, че намаляването на лихвите ще има положителен ефект за забавящата се икономика на страната. Но това бе преди най-тежките пожари в историята на Австралия, които удариха туризма, потребителското доверие и понижиха прогнозите за икономически растеж през тази година. Затова нараства възможността централната банка да намали лихвите още веднъж скоро, пише The Wall Street Journal в свой анализ.

Добре дошли в свят, в който въздействието на климатичните промени върху икономиката вече не е далечно и незабележимо. Пуерто Рико така и не се възстанови напълно от урагана „Мария“ през 2017 г. Екстремните жеги и зле поддържаните електропроводи доведоха до разразяването на големи пожари през 2018 г.

Още по темата

Климатичните промени не могат да бъда обвинявани директно за всички екстремни метеорологични условия, включително и за урагана „Мария“ или пожарите в Калифорния и Австралия. Но заради измененията в климата вероятността подобни събития да се случат е по-висока. „Тези събития вече се отразяват на състоянието на икономиката“, коментира Робърт Каплан, председател на клона на Федералния резерв в Далас по време на икономически форум в началото на януари.

Климатичните кризи през следващите 30 години може да наподобяват на финансовите кризи през последните години: ще са доста разрушителни, предимно непредсказуеми и неизбежни.

Всяка година на Световния икономически форум влиятелни бизнесмени, политици, учени и лидери на неправителствени организации обсъждат най-вероятните и важни рискове - от кибератаки до фискални кризи. Преди годишната среща в Давос тази година рисковете, свързани с климатичните промени, заемат първите пет места.Това се случва за първи път в 14-годишната история на форума.

Разбира се, икономиките винаги са били уязвими от природни бедствия. Преди модерната индустриална ера, неуспехите, свързани с реколтата, са били сред основните причини за навлизане в рецесия. И докато изчисленията за въздействието на климатичните промени върху икономиката са обхванати от несигурност, то нито едно от тях не включва прогноза за навлизането на голяма икономика в рецесия, или още по-малко в депресия.

Проучвания, направени от Дейвид Макий от JPMorgan, предполагат, че измененията в климата ще понижат световния брутен вътрешен продукт с между 1% и 7% до 2100 г. „Важно е да се отчете, че в период от 80 години вероятно доходът на глава от населението ще нарасне с между 300 и 400% и дори по-големите въздействия от изменението на климата ще изглеждат малки,“, допълва той.

Но обобщените промени за брутния вътрешен продукт може да са подвеждащи. Докато глобалните температури нарастват, вероятността за екстремни метеорологични условия и свързаните с тях икономически последствия също се покачва.

Според оценки на McKinsey Global климатичните промени едва ли ще доведат до недостиг на храни, но може да повишат цените. Автомобилните компании пък сега харчат много за пускане на пазара на електрически превозни средства, без да са сигурни, че ще бъдат печеливши.

Някои централни банкери също вече заговориха за климатичните рискове, както говорят за финансовите кризи. Кристин Лагард, управител на Европейската централна банка, каза на европейските депутати още миналата есен, че макроикономическите модели на ЕЦБ трябва да включват риска от изменението на климата. 

 

 

Последни новини
Още от Новини