Тръмп: Путин не се меси във вътрешните работи на Венецуела

Президентът на САЩ се доверява на Путин, а не на своите съветници, обясняват анализатори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че руският му колега Владимир Путин не се стреми „да се меси“ в кризата във Венецуела въпреки заключенията на водещите съветници по национална сигурност, че Кремъл осигурява ключова подкрепа на режима на Николас Мадуро, пише Bloomberg.

“Путин не иска да се меси във вътрешните работи на Венецуела. Той иска да види положително развитие на ситуацията в южноамериканската страна“, заяви Тръмп в петък пред репортери в Белия дом.

„Аз се чувствам по същия начин. Стремим се да доставим хуманитарна помощ. Точно сега хората във Венецуела гладуват, нямат достъп до храна и вода“, коментира американският президент.

В петък сутринта Тръмп проведе телефонен разговор с Путин. Разговорът, който Тръмп описа като позитивен, е поредният пример, че президентът на САЩ приема твърденията на Путин за верни, докато докладите на американското правителство доказват обратното.

Още по темата

Още по темата

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обявиха преди дни, че властите в Кремъл са разубедили венецуелския президент Мадуро да напусне страната след опита за военен преврат на опозиционера Хуан Гуайдо.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп вярва на казаното от Путин. Междувременно Кремъл отрича, че руското правителство е настоявало Мадуро да остане в столицата Каракас.

Болтън обяснява, че Вашингтон обмисля да въведе наказателни мерки срещу Русия и Куба, които подкрепят режима на Мадуро, като това може да включва икономически санкции.

Руската държавна петролна компания Rosneft е силно критикувана от САЩ, тъй като оказва финансова подкрепа на Мадуро. През март Помпео заяви, че Rosneft продължава да „вдъхва живот на режима на Мадуро“, като доставя петрол на венецуелското държавно дружество Petroleus de Venezuela.

Последни новини
Още от Новини