Мадуро призова армията да бъде сплотена след опита за преврат

В речта си президентът за пореден път обвини САЩ за тежката икономическа ситуация в страната

16:40 | 2 май 2019
Обновен: 16:54 | 2 май 2019
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отправи ново обръщение към нацията по държавната телевизия след неуспешния опит за военен преврат от страна на опозицията. Мадуро говори за Боливарската революция, необходимостта от обединение в армията и коварните амбиции на САЩ, пише Bloomberg.

Вниманието на анализаторите беше приковано и от мястото, където Мадуро направи своето изявление. Социалистическият лидер говори във Военната академия в столицата Каракас пред над 4500 войници. Това се случва само 2 дни, след като водачите на опозицията Хуан Гуайдо и Леополдо Лопез призоваха народа за военен преврат и свалянето на Мадуро от власт. Впоследствие се стигна до сблъсъци между протестиращи и армията, като десетки граждани бяха ранени. Част от военните се отказаха да служат на режима.

„Венецуелската армия трябва да даде урок на нашите сънародници и целия свят. Време е за битка и да покажем, че сме обединена, лоялна и сплотена сила. Предателите се предават за няколко американски долара“, заяви Мадуро пред войските.

Целта на речта на Мадуро, която беше излъчена на мястото на традиционната сутрешна програма за успехите на социализма и предавания за здравословен начин на живот, е да покаже, че властта е стабилна. Но Гуайдо призова протестите да не спират, докато венецуелският президент не се оттегли от поста си. И двамата политици се стремят да достигнат до възможно най-много хора, но по-различни начини, коментират анализатори.