В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо режимът на Мадуро изглежда неразрушим?

д-р Анета де ла Мар, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, В развитие, 08.04.2019

20:12 | 8 април 2019
Обновен: 20:17 | 8 април 2019
Д-р Анета де ла Мар-Икономова, преподавател в Университета в Богота. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Анета де ла Мар-Икономова, преподавател в Университета в Богота. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият период от кризата във Венецуела показва, че властта на президента Николас Мадуро е много стабилна. Това каза д-р Анета де ла Мар, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Говореше се за бързо падане на режима. В нито едно от трите интервюта на Мадуро през февруари не ставаше дума за слизане от власт. Ставаше въпрос, че режимът трябва да остане, защото това е опозиция на съвременния капитализъм и империализъм".

Поддържането на предходния режим на Чавес и сегашния на Мадуро граничи с фанатизиъм, който е свързан с култ към личността, заяви гостът.

„Във Венецуела има малки параклиси с образа на Уго Чавес. Хора, които няма какво да ядат, отиват и се молят на Чавес да им помогне в тази ситуация. Обществото е много нервно заради кризата. Това доказва, че от страната на властта, опозицията и обикновените граждани ситуацията е много трудна“.

Опозиционерът Хуан Гуайдо все още не е направил нов ход, който да докаже неговата сила. Трябва да изчакаме да видим дали ще има такъв ход, коментира тя.

Във Венецуела има трима опозиционни лидери, които са притиснати от властта, разказа Анета де ла Мар-Икономова.

"Първият лидер беше Енрике Каприлез по време на изборите през 2013 г. След това Леополдо Лопез беше вкаран в затвора, като той има да излежи още 6 години“.

Присъствието на руски военни в страната показва, че има не само натиск върху Гуайдо да намали влиянието си, но и върху държави от групата „Лима“, които са най-активни за разрешаването на проблема, обясни тя.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е крайно време НАТО да не се занимава само с европейски въпроси, а да се занимава с американски въпроси. Това каза Тръмп на церемонията по повод 70 години от създаването на НАТО".

Целият разговор вижте във видеото.