Кредитни линии за 240 млрд. евро осигуряват евтина ликвидност на страните от еврозоната

Държавите ще имат достъп до средства в размер до 2% от БВП

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Министрите на финансите от страните в еврозоната се съгласиха да разрешат на регионалния спасителен фонд да предостави кредитни линии в размер на 240 млрд. евро на правителствата от блока, проправяйки пътя на страните, включително на Италия, да черпят евтина ликвидност при безпрецедентно изразходване на средства, съобщава Bloomberg.

Споразумението, договорено на видеоконференция в петък, представлява ключова част от отговора на блока на кризата, предизвикана от пандемията на коронавирус. Очакванията са Европейския съюз да се сблъска с най-сериозната рецесия в историята.

Съгласно инструмента за спешна помощ правителствата в еврозоната ще имат достъп до евтини средства на стойност до 2% от БВП без нито един от условията за затягане на коланите при отпускането на заемите по време на кризата с държавния дълг.

Още по темата

Съгласно споразумението на министрите, заемите, които страните ще могат да получават, ще имат максимален среден падеж от 10 години. Запитвания по програмата могат да бъдат отправяни до края на 2022 г.

Програмата, която все още трябва да бъде одобрена от няколко национални парламента, може да бъде въведена до 1 юни.

По-рано в петък управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че е „силно желателно“ политиците да излязат с общ отговор на икономическия хаос, създаден от коронавируса, защото иначе се рискува разделение в еврозоната.

В изявление, направено през интернет, Лагард подчерта, че е необходим „бърз, голям и симетричен“ европейски инструмент за финансиране на възстановяването и че ЕЦБ ще „изиграе своята роля“.

„Тъй като никой не е виновен за тази криза, ние трябва да гарантираме, че няма неоправдани ограничения в нашите политически реакции“, каза Лагард. „В противен случай рискуваме да разширим асиметрията и да излезем от тази криза с по-голямо икономическо разминаване.“

Последни новини
Още от Новини от света