Франция: Airbus няма нужда от държавна помощ

Готови сме да окажем подкрепа на компанията при необходимост, заяви френският министър на бюджета

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Франция е готова да подкрепи самолетния производител Airbus, но за момента компанията няма нужда от помощ, заяви френският министър на бюджета Жералд Дарманен, цитиран от Bloomberg.

“Няма нужда от държавна намеса”, посочи Дарманен в неделя, като добави, че ако производителят изпита трудности, Франция ще реагира.

По думите на министъра Airbus се справя със средствата си за момента. Той заяви още, че помощта, предоставена на Air France-KLM, в размер на 7 милиарда евро, ще помогне “косвено” и на Airbus.

Европейският самолетен производител вече се възползва от програми, достъпни за подкрепа на всички компании, включително за обезщетения за безработица.

Още по темата

Въздушният трафик спадна драстично, след като мерките на страните за овладяване на коронавирусната пандемия ограничиха пътуванията.

По-рано авиоиндустрията заяви, че може да загуби 314 милиарда долара от продажбата на билети заради коронавируса тази година. “Мерките за социално дистанциране могат допълнително да попречат на приходите, дори след възобновяване на пътуванията”, посочиха представители на Международната асоциация за въздушен транспорт.

Броят на полетите, извършвани по целия свят, е намалял с почти 80% през първата половина на април.  

Последни новини
Още от Новини от света