Надеждното лидерство печели гласове, справка - Южна Корея

Избирателната активност на парламентарните избори в страната беше около 66%, най-високата от 28 години

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Управляващата коалиция на президента на Южна Корея Мун Дже-ин спечели убедително на проведените вчера парламентарни избори, като така изпрати послание на световните лидери, че силната реакция срещу пандемията може да спечели гласове, пише Bloomberg.  

Управляващата Демократична партия на Южна Корея и нейната съпътстваща група спечелиха 180 места в южнокорейския парламент, който е общо с 300 места, сочат данни на избирателната комисия на Южна Корея. Избирателната активност беше около 66%, най-високата от 28 години, а резултатите бяха възприети като подкрепа в борбата с коронавируса.  

„Това е напомняне, че хората подкрепят стабилно и надеждно лидерство във времена на криза“, каза Минтаро Оба, бивш американски дипломат, който работи по въпросите на Корейския полуостров.  

Резултатът дава на прогресивната партия мнозинство, което й позволява да прокарва законодателство без вот на опозицията, включително допълнителния бюджет за стимулиране, обявен в четвъртък.   

Победата ще подпомогне реализирането на ключовите цели на партията за намаляване на неравенството в доходите чрез приоритизиране на заплатите, реформиране на бизнес конгломерати и затягане на правилата за строеж на скъпи жилища. 

Акциите на компаниите в ядрената промишленост на Южна Корея поевтиняха в началото на търговията в четвъртък заради притеснения, че победата на Мун ще подкрепи усилията му за намаляване ядрената енергия. 

Все пак Мун не достигна необходимите две трети от мнозинството, нужни за приемане на по-значителни конституционални промени, като например разрешаване на бъдещите президенти да изпълняват повече от един мандат. Това ограничение във времето ще увеличи вниманието върху потенциалните му наследници.  

Решението на Южна Корея да проведе изборите контрастира с някои американски щати, които забавят предварителните президентските избори и Франция, която прекрати някои местни избори, след като случаите на заразени с коронавирус започнаха да се увеличават. В същото време Полша планира да проведе своите президентски избори на 10 май с гласуване по пощата.  

Южна Корея предприе предпазни мерки за избирателите. От тях се изискваше да стоят на разстояние поне на един метър един от друг, да покриват лицето си, да носят ръкавици за еднократна употреба и да са готови да се подлагат на проверка на температурата, докато кабините за гласуване често се дезинфекцират. 

Вирусът предостави възможност на Мун да си върне подкрепата, която по-рано спадна заради икономическото забавяне, корупционните скандали, включващи президентски помощници и възобновяващо се напрежение със Северна Корея, която изстреля ракетни баражи в навечерието на изборите в демонстрация на сила. 

Преди да бъдат публикувани резултатите, Южна Корея представи втори допълнителен пакет на стойност 7,6 трилиона вона (6,2 милиарда долара) за раздаване на спешни парични средства на хората, тъй като вирусът заплашва работни места и заплати. 

Отлагането на изборите щеше да бъде притеснителен прецедент, тъй като много от привърженици на Мун са били сред хората, излезли на улиците през 80-те години, за да сложат край на автократичното управление, пише още Bloomberg. 

Последни новини
Още от Новини от света