ЕЦБ търпи критики за предприетите мерки срещу коронавируса

Инвеститорите се притесняват, че спешните фискални и парични пакети няма да са достатъчни, за да се избегне рецесията

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте разкритикуваха Европейската централна банка, след като мерките които тя обяви за справяне с кризата около коронавируса не успяха да успокоят нервните пазари, пише Bloomberg.

Пакетът за стимулиране, обявен от управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, не достига необходимото за справяне с кризата, която се разраства, заявиха двамата лидери. Вирусът е заразил над 17 000 души в Европа и е убил с над 1000 в Италия, епицентърът на епидемията.

„ЕЦБ днес сподели своите първи решения“, заяви Макрон в национално обръщение от Елисейския дворец. „Ще бъдат ли достатъчни? Не мисля така".

Конте каза, че задачата на ЕЦБ е „да не пречи, а да улесни“ и че институцията трябва да създаде „благоприятни финансови условия“.

Още по темата

В опит да ограничи икономическите щети, причинени от вируса, Европейската комисия ще представи набор от мерки по-късно в петък, а националните правителства също продължават с плановете си за справяне с кризата. Германският финансов министър Олаф Шолц и министърът на икономиката Питър Алтмайер ще дадат пресконференция в Берлин, на която се очаква да очертаят предложения за подпомагане на компаниите в най-голямата икономика в Европа при избухването на кризата.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че правителството има достатъчно свобода за преразглеждане на обещанието си за балансиран бюджет, ако извънредните обстоятелства го изискват.

Италианското правителство може да одобри първоначалните разходи в размер на 16 милиарда евро (17,9 милиарда долара) за стимулиращ пакет, съобщи вестник La Stampa. Очаква се кабинетът да одобри в петък първата част от пакета на обща стойност около 25 милиарда евро, като мерките включват помощ при временни съкращения, забавени плащания на данъци и компенсации за компании, чиито продажби са засегнати.

В Белгия училищата, ресторантите и баровете ще се затворят от полунощ в петък, като ще са разреши продажбите само на хранителни стоки, аптеките също ще продължат да работят без ограничения. Институциите на Европейския съюз в белгийската столица също прекратиха голяма част от срещите.

Австрия призова своите пътуващи граждани да се върнат у дома, а останалите да останат там, където се намират. Страната е напът да превърне бюджетния си излишък в дефицит, тъй като мерките за ограничаване на вируса повишават разходите, докато икономическото забавяне тежи върху приходите. Общинските избори в две провинции бяха отменени и се очаква повече мерки за ограничаване на обществения живот да бъдат обявени по-късно в петък.

Азиатските акции намалиха загубите си в петък, но повечето показатели остават на червена територия, като инвеститорите се притесняват, че спешните фискални и парични пакети няма да са достатъчни, за да избегне рецесията.

Лагард заяви, че ще отнеме време пакетът да бъде анализиран и оценен от пазарите. Тя призова правителствата да формират „амбициозен и координиран отговор на фискалната политика“ и призова за „решителни и решителни“ действия от страна на министрите на финансите.

По време на вчерашното си заседание ЕЦБ обяви мерки, свързани с повече покупки на облигации и евтини заеми за банките, но не премина към понижаване на лихвените проценти. 

Последни новини
Още от Новини от света