Акциите на японска езикова школа поскъпнаха с 1093% за година

Оценката на компанията надхвърли 100 пъти прогнозната печалба

Японска езикова школа, чиито акции поскъпнаха почти 12 пъти през миналата година, планира да разшири бизнеса си, тъй като главният изпълнителен директор се опитва да поддържа възходящия тренд, съобщава Bloomberg.

RareJob е онлайн езикова школа по английски език, базирана в Токио. Школата, в която преподават учители от Филипините, ще разшири дейността си чрез обучения по лидерски умения и посредничество при намиране на работа. Главният изпълнителен директор на школата Гаку Накамура има за цел да увеличи пазарната стойност на компанията от 25 млрд. йени до 100 млрд. йени (916 млн. долара).

Акциите на езиковата школа поскъпнаха с 1093% през 2019 г., като това прави RareJob втората най-добре представяща се компания в сегмента  “Mothers” в Япония (акроним за „пазар за акции с висок растеж и развиващи се акции“), след като изненада инвеститорите, заявявайки, че печалбата ще се покачи.

Още по темата

„Освен ако печалбите не се окажат дори по-добри, отколкото са били, акциите могат да започнат да губят инерция", смята анализатор от Matsui Securities.

Не е необичайно някои японски компании с малка пазарна капитализация да отчетат огромен скок в цената на акциите си за една година. Но в повечето случаи ралито се обръща.

Анализаторите смятат, че поддържането на високи печалби ще бъде трудно, тъй като оценката на компанията надхвърли 100 пъти прогнозната печалба.

Продажбите на RareJob нараснаха до рекордните 3,6 млрд. йени през фискалната година, приключила през март. Оперативната печалба се е покачила до 178 млн. йени за периода, като се очаква през тази фискална година тя да се увеличи двойно.Ръстът в цената на акциите на компанията дойде след четири поредни години на спад.

Изпълнителният директор Гаку Накамура решава да рискува като наема филипинци, които да преподават английски език в неговата школа. За тази година пък смята да се разширява в чужбина, особено в Азия.

RareJob има фиксирана месечна такса от 54 долара, което позволява достъп на ежедневна база до 25-минутен урок. 

Според Катсуйоши Сакасе от Aizawa Securities представянето на акциите на компанията в бъдеще ще зависи от това дали плановете на RareJob за увеличаване на приходите ще се реализират.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света