Време за промяна: ЕК възнамерява да преразгледа фискалните правила на ЕС

Необходима е не ревизия, а основен ремонт, пише Изабел Матеос Лаго от компанията за управление на активи BlackRock

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В края на миналия месец се установи, че новосформираната Европейска комисия обмисля да преразгледа фискалните правила на ЕС. Еврозоната изпитва сериозна необходимост от по-качествена фискална политика. Почти всички ревизии на правилата, заложени в Договора от Маастрихт през 1992 г., са провокирали повече проблеми, отколкото са разрешили. Изисква се не ревизия, а основен ремонт, гласят думите на Изабел Матеос Лаго от компанията за управление на активи BlackRock, която е бивш служител на МВФ, предава Investor.bg.

През 1992 г. средната корелация на дълга спрямо брутния вътрешен продукт в еврозоната възлизаше на малко над 60%, а 10-годишните германски ДЦК отчитаха доходност от 7,8%. Към момента средният дълг в еврозоната е повече от 80% от БВП, а доходността на 10-годишните германски държавни облигации е много под нулата.

Това означа, че, първо, правилата са били абсолютно неефективни за ограничаване на коефициента на дълга под 60%, каквито бяха прогнозите. Четирите основни правила бяха нарушени от мнозинството членки на еврозоната през по-голямата част от времето от 1999 г. насам. От друга страна, притежателите на активи по света изпитват такъв апетит за сигурните държавни книжа, че са готови да плащат, за да ги притежават.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света