Потребителските дългове в Русия растат

Това може да предизвика рецесия още през 2020 г.

Руските банки предлагат различни варианти за кредитиране Руските банки предлагат различни варианти за кредитиране

Руснаците бързо влизат в спирала от дългове и все повече това е, за да финансират всекидневни и ежемесечни разходи. Екатерина Булгакова получава около 35 хиляди рубли (около 560 долара) всеки месец, а приятелят и, кадет в морско училище, взима около 480 долара. Взети заедно, тези пари са повече от средната заплата в Русия от около 735 долара и обичайно покриват месечните им разходи, пише New York Times.

Обичайно, когото през няколко месеца изпита затруднения в бизнеса, Булгакова, която е татуист и на 21 години, разчита на кредитната си карта от Тинкофф, една от големите руски частни банки. Милиони руснаци са в същата ситуация и подхранват бума в сегмента на бързите кредити, което кара много руски финансисти да бият тревога. Комбинацията от западни санкции и спадащи цени на петрола (основно перо в износа на Русия) са причина за икономическите затруднения на мнозинството работещи граждани, посочват официални лица. Вътрешното търсене помага до известна степен за ръст на икономиката, но увеличаващия се балон от потребителски дългове може да отприщи началото на рецесия. За последните пет години дълговете на руснаците са се удвоили и са достигнали средно от 3300 долара на човек.

Руската централна банка се опитва да охлади пазара като повиши изискванията за ликвидност към банките и ограничи лихвите на компаниите за бързи кредити на 1% дневно и 30% месечно, което пак е изключително високо ниво. Според проучвания на РЦБ, домакинствата с ниски доходи плащат средно около 8% от месечните си доходи за погасявани на кредити. Повечето длъжници са на възраст между 25 и 35 години и имат повече от три кредита към различни компании, според Владимир Тихомиров, главен икономист на BCS Global Markets.

Още по темата

На тазгодишния икономически форум в Санкт Петербург също се чуха критични гласове. Александър Белоусов, икономически съветник на президента на Русия Владимир Путин, заяви, че кредитния пазар е прегрял. Потребителското кредитиране поддържа вътрешната консумация и това вероятно е помогнало да се избегне рецесия в първото тримесечие на годината, според Руската централна банка. 70% от тези дългове са от отпуснати от държавни банки, което за анализатори е сигнал, че Кремъл поддържа тази политика. Предстои да се види каква ще е промяната, ако предвижданията за рецесия се сбъднат. Друг фактор е покачващото се социално недоволство, особено силно след като през 2018-та беше обявено повишение на пенсионната възраст.

Последни новини
Още от Новини от света