Бърни Мадоф моли Доналд Тръмп за помилване

Създателят на най-голямата финансова пирамида моли президента на САЩ да намали 150-годишната му присъда

Гневни вложители чакаха Бърни Мадоф при излизането му от съда. Снимка: Chip East/Bloomberg News Гневни вложители чакаха Бърни Мадоф при излизането му от съда. Снимка: Chip East/Bloomberg News

Бърни Мадоф попадна в затвора с огромна присъда (на практика доживотна), след като беше признат от съда за виновен в измама за над 20 милиарда долара, коствала на някои от излъганите инвеститори и последните им спестявания. В момента той е на 81 години и по-скоро иска намаляване на присъдата, отколкото помилване, коментират адвокати. Според Рашел Барков, от Факултета по наказателно право към Университета на Ню Йорк, това са по-скоро мечти. „Нулев е шансът Министерство на правосъдието да препоръча удовлетворяване на молбата“, каза Барков пред Bloomberg.


Според Матю Шварц, участвал в разследването срещу Мадоф и петима негови съучастници, „десетките хиляди жертви на Бърни Мадоф още живеят с последиците от тази негова десетилетна измама“.

Адвокатите на Мадоф от времето на процеса срещу него са отказали коментар, както и Министерство на Правосъдието на САЩ, а от Белия дом не са отговорили на запитването по е-мейл от страна на Bloomberg.

Още по темата


Измамата на Мадоф, известна като финансова пирамида или „Понци схема“, стана явна през 2008-ма година, когато много от неговите известни клиенти са поискали да си изтеглят парите, които той не е успял да изплати. Бърни Мадоф е арестуван на 11 декември 2008 г. и оттогава излежава присъда във федерален затвор. „Като се има предвид политическия отзвук, не виждам причина Тръмп да прави нещо по случая“, допълва Рашел Барков.

Бърни Мадоф се призна за виновен месеци след ареста си, но отхвърли част от обвиненията, посочвайки, че клиентите му са го подтиквали към рискови инвестиции в търсене на високи печалби.

Последни новини
Още от Новини от света