Германското правителство намали наполовина прогнозата си икономическия растеж на страната

Според медийна информация тази година ръстът е от 0,5%. Причината е по-свитият износ на германската индустрия

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

За текущата година федералното правителство на Германия очевидно очаква нисък икономически растеж. Според информация от германската медия Der Spiegel министърът на икономиката Петър Алтмайер обяви само 0.5% ръст. спрямо януарските прогнози за 1,0%. Това също е спад в сравнение с есенната прогноза за 1,8%, предава германският седмичник Die Zeit.

За следващата година обаче министърът очаква увеличение от 1,5%. Новата оценка ще бъде обявена официално следващата сряда. Дотогава броят може да се промени незначително. Причината за забавянето е слабият износ на германската индустрия, което отчасти е свързани с търговски спорове между САЩ и Китай и САЩ и Европа.

От седмици експертите понижават очакванията си за растеж за текущата година. Напоследък водещите икономически институти намалиха прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт, който служи на федералното правителство като основа за собствените му прогнози - от 1,9 до 0,8%.

Спадът също оказва влияние върху бюджетните планове на финансовия министър Олаф Шолц. Прогнозата е в основата на данъчната оценка в началото на май. Вече е предвидимо, че приходите от данъци ще паднат от предходните очаквания. Въпреки тези неуспехи обаче Шолц иска да се придържа към черната нула, т.е. балансиран бюджет без нови дългове.

Последни новини
Още от Новини от света