Трудният път на италианския бюджет: мерки, рискове, прогнози

Според ЕК италианският бюджет не може да стимулира дългосрочния растеж

Снимка:Victor Sokolowicz/Bloomberg Снимка:Victor Sokolowicz/Bloomberg

Италианският бюджет за 2019 г. не съдържа мерки в подкрепа на икономическия растеж на страната. Това я превръща в „риск за заразяване“ за останалата част от еврозоната. Това съобщава италианският в. La Repubblica, който се позовава на документ на Европейската комисия. Това пише Investor.bg.

Според изданието докладът на ЕК, който се очаква да бъде одобрен в сряда, отразява отрицателния ефект на бюджета ефект върху икономическия растеж, бюджетния дефицит и дълга.

„Няма мерки, способни да повлияят положително на дългосрочния растеж“, се казва в документа.

Италия изпадна в рецесия в края на 2018 г., като според ЕК растежът през тази година ще е едва 0,2% в сравнение с прогноза за 1,2% през ноември.

Непредвиденото забавяне би осуетило плановете на правителството за изпълнение на целите си за дефицит от 2,04% от БВП – труден компромис, договорен с Брюксел миналата година.

В интервю за радио RAI вицепремиерът Матео Салвини заяви, че все още е прекалено рано да се каже дали правителството ще трябва да наложи корекции в бюджета, тъй като мерките в основния финансов закон „се нуждаят от време“, за да окажат положително влияние върху икономиката.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света