Океаните стават все по-топли

Последни пет години са донесли най-сериозно затопляне

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Светът става все по-топло място - не само атмосферата, но и океаните. Последните десет години са носители на най-високите температури в океаните след 50-те години на миналия век, съобщава международен екип от учени в специализираното списание „"Advances in Atmospheric Sciences"“. Последни пет години са донесли най-сериозно затопляне, пише Der Spiegel.

2019 г. се оказва годината с най-висока температура на водата, регистрирана в океаните, от началото на измерванията. Температурата на моретата до дълбочина два километра е била около 0,075 градуса над средната от 1981 до 2010 г., се отбелязва статията, написана от Ченг Лийнг от Института за атмосферна физика (IAP) в Китайската академия на науките (CAS). Изследователите също така посочват, че изменението на климата ускорява затоплянето на океаните.

Още по темата

По-ранни проучвания са показали, че океаните се затоплят. Само в горните си три метра те задържат толкова топлина, колкото цялата атмосфера на земята. Дори и малкото повишаване на температурата може да има големи последици: Учените предупреждават, че то  води до по-екстремни метеорологични условия като циклони и обилни валежи. Лишаването от кислород и увреждането на рибите и други организми също са едни от рисковете за океаните.

Още по темата

„Важно е да разберем колко бързо се променят нещата“

Изследователите са използвали сравнително нови методи от китайския институт, за да обобщят данните за затоплянето на дълбочина до 2000 метра. „Важно е да разберем колко бързо се променят нещата“, казва Джон Абрахам, съавтор и професор в университета „Сейнт Томас“ в САЩ. "Ако искате да разберете глобалното покачване на температурата, трябва да измерите затоплянето на океаните" . От 1970 г. повече от 90% от глобалното затопляне се е вливало в океаните, докато само 4% са загрявали сушата и атмосферата.

Последни новини
Още от Нотификации