2019 г. е втората най-гореща година в историята

Изминалата година беше година на интензивни горещи вълни и пожари, ускорено топене на ледени шапки, наводнения и повишени нива на моретата

17:20 | 16 януари 2020
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Светът преживя почти рекордни температури през 2019 г., заявиха американските учени. Годината напълно затвърди, че това е най-горещото десетилетие, откакто се води статистика, предаде The Wall Street Journal.

В годишен доклад за климата учени от НАСА и Националната агенция за океанските и атмосферни изследвания (NOAA), които проследяват световните температури независимо един от друг, класираха миналата година като втората най-топла в света откакто се води статистика от 1880 г. Според доклада това е било година на интензивни горещи вълни и пожари, ускорено топене на ледени шапки, наводнения и повишени нива на моретата.

„Току-що приключилото десетилетие очевидно е най-топлото, откакто се води статистика “, казва Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания Goddard Institute на НАСА в Ню Йорк. "Всяко десетилетие от 60-те години насам очевидно е по-топло от предишното", посочи той. 

През 2019 г. средната температура на повърхността на Земята е била по-висока с 1.8 градуса по Фаренхайт (0.98 градуса по Целзий) в сравнение със средната стойност в 20-ти век. Това е измерено с 95% сигурност, според изчисленията на НАСА. Учените на NOAA изчислиха, че средна глобална температура е по-висока с 1.71 градуса по Фаренхайт (0.95 градуса по Целзий) за периода от 1901 до 2000 г. Всяка агенция използва различна база данни и техники, за да достигне до своите резултати.

Миналата година и Европа регистрира най-топлата си календарна година, преживявайки две от най-интензивните горещи вълни в съвременната си история през юни и юли по данни на Службата за климатични изменения "Коперник", която предоставя анализ за климата на страните членки на ЕС. 2019 г. пък е била третата най-топла година в историята на САЩ. 

Мащабен научен труд приписва повишаването на температурите на парникови газове като въглероден диоксид, метан и азотен оксид от емисиите на изкопаеми горива, селското стопанство и производството на цимент, както и промените в обработване на земята, въпреки че някои поставят под въпрос връзките. Сателитни изследвания за слънчевата дейност от 1978 г. показват, че Слънцето не е отговорно за тенденцията на затопляне, наблюдавана през последните няколко десетилетия, съобщиха учените от НАСА.

Атмосферните нива на въглероден диоксид се повишават през 2019 г., достигайки сезонен пик от 414,7 части на милион (ppm), показват данните на Обсерваторията на Мауна Лоа в Хавай, която следи атмосферните нива на CO2 от края на 50-те години на миналия век, сочат данните, публикувани от NOAA.

Най-топлата до момента беше 2016 г., когато необичайно силното течение Ел Ниньо в Тихия океан засили затоплянето в световен мащаб. През 2019 г. сравнително слаб Ел Ниньо отшумя в началото на годината, съобщиха учените от НАСА и NOAA.

Топлината в океаните през 2019 г. беше най-голямата, откакто се води статистика, заявиха учените на NOAA.

Динамиката на времето често влияе различно на температурите по региони, така че не всяка област на Земята е отчела такива температури.

В същото време броят на бедствията заради времето в последното десетилетие в Америка нарасна два пъти - от 59 на 119.