ООН: Изменението на климата се ускорява с двойно по-бързи темпове

Океаните се затоплят непрекъснато от 1970 г. насам, поглъщайки повече от 90% от допълнителната топлина, която се задържа в атмосферата

14:03 | 25 септември 2019
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Дни, след като милиони протестиращи срещу климата призоваха за международни действия, а световните лидери разговаряха по темата по време на срещата на върха на ООН по въпросите за климата, организацията предупреждава, че е необходимо междуправителствено сътрудничество в глобален мащаб, което да се справи с настъпването на промяната, която вече е започнала, съобщава Bloomberg.
Това е заключение от последния доклад в обем от 42 страници за промените, предизвикани от човека в световните океани и полярните региони.

Човекът е виновен за обширното намаляване на заледените райони с топящи се ледници, намалена снежна покривка и повишаване на температурите. Някои от тези промени могат да се окажат необратими в измерими от човешка гледна точка мащаби от време, посочват авторите на доклада, които са над 100 от 36 държави.

Океаните се затоплят непрекъснато от 1970 г. насам, поглъщайки повече от 90% от допълнителната топлина, която се задържа в атмосферата. Скоростта на това затопляне се е удвоила от 1993 г. насам. Океаните стават по-кисели и губят кислород, което може да застраши морските екосистеми. Морските животни и растения променят местообитанието си, тъй като температурата, киселинността и солеността се променят. Това от своя страна оказва негативен ефект върху страните, които разчитат на риболова за изхранване и търговия.

В същото време по-високата температура като цяло създава още по-мощни бури, а ураганите се движат все по-далеч от екватора.

Основна грижа е и промяната на морското ниво. Океаните са повишили нивата си с около 16 сантиметра от началото на 20-ти век, а темпът на нарастване от 1990 г. насам е повече от два пъти по-голям спрямо предишните 100 години. През 2013 г. беше изчислено че средното ниво на морското равнище в световен мащаб ще нарасне под 1 метър до 2100 г. В новия доклад се установява, че океаните могат да се надигнат над този праг поради увеличеното топене на ледовете в Гренландия и Антарктида.

В някои случаи адаптирането към новата климатична реалност просто не е възможно, твърдят авторите на доклада. В някои региони миграцията на населението към други по-безопасни територии е единственото възможно решение.