САЩ имат нужда от работеща ООН

Американският президент трябва да възприеме нов подход, като използва Общото събрание

12:51 | 25 септември 2019
Обновен: 12:51 | 25 септември 2019
Доналд Тръмп на трибуната на ООН. Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg
Доналд Тръмп на трибуната на ООН. Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg

Атаката срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия преди малко повече от седмица обеща да доминира дипломацията на високо ниво по време на тазгодишното Общо събрание на ООН. Тя обаче не е единственото нещо, за което трябва да се говори. Програмата на Съвета за сигурност вече беше изпълнена с кризи, включващи Северна Корея, Либия, Йемен, Венецуела, Афганистан и Демократична република Конго. Не трябва да се забравя и за съществуващата глобална заплаха, породена от изменението на климата, с която ООН ще се заеме на срещата на върха за действия в областта на климата тази седмица, пише Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

Всички тези извънредни ситуации изискват международно сътрудничество и съвместни действия. САЩ имаха водеща роля в създаването на ООН точно с тази цел, но администрацията на Доналд Тръмп основно пасува. Тя трябва да осъзнае какво струва това пренебрежение на страната и света. Ударите по Саудитска Арабия може да помогнат за това. 

Игнорирането на ООН от Тръмп беше пълно. САЩ не разполагаха с потвърден постоянен представител към организацията от януари до този месец – един от най-дългите периоди в историята. САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата, ръководения от ООН Глобален пакт за миграцията, ЮНЕСКО, Съвета за човешките права и Договора за търговия с оръжие към ООН, наред с други (на следващо място: възможно излизане от Световния пощенски съюз). Администрацията предложи драстични съкращения на мироопазващата и хуманитарната помощ на ООН. А генералният инспектор на Държавния департамент наскоро атакува бюрото, занимаващо се с делата на ООН за лошо управление.

Тази враждебност и нефункционалност затрудняват постигането на консенсус по спорните въпроси в ООН - провал, утежнен от караниците на Тръмп с Франция и Великобритания, обикновено съюзници на САЩ в Съвета за сигурност. Излишното разделение помрачи усилията за разрешаване на кризите в Либия и Венецуела, като неангажираността създаде вакуум, който Китай, наред с други, започна да запълва, подкопавайки влиянието на САЩ.

Цялата статия вижте в Investor.bg.