Датските пенсионни фондове ще инвестират 50 млрд. долара в зелени активи

Фондовете ще се насочат към енергийна инфраструктура, зелени акции и облигации и енергийно ефективно строителство

08:11 | 24 септември 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Пенсионната индустрия в Дания, чиито активи се равняват на 450 млрд. долара, планира да инвестира над една десета от тях в така наречената устойчива енергия през следващото десетилетие, съобщава Bloomberg.

Новината беше съобщена от датския премиер Мет Фредериксен преди началото на срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Ню Йорк.

Фондовете ще инвестират общо 350 милиарда датски крони (41,41 милиарда лири) в енергийна инфраструктура, зелени акции и облигации и енергийно ефективно строителство до 2030 г., се казва в съобщение на датската асоциация на застрахователната и пенсионната индустрия.

„Опитът на Дания показва, че подобни инвестиции са печеливши, което означава, че инвеститорите могат да намерят решение на климатичните предизвикателства, като в същото време си осигурят добра възвръщаемост на вложенията“, коментира Торбен Педерсен, заместник-председател на браншовата асоциация в Дания.

Страната, която се управлява от правителство на социалдемократите от средата на годината, има желание да възстанови позициите си като една от водещите държави в света по отношение на устойчивото развитие.

Понастоящем датските пенсионни фондове са инвестирали общо около 161 млрд. крони в съществуващи зелени активи или в такива, които предстоят да бъдат реализирани, сочат данните на сектора.