Fiat Chrysler се оттегли изненадващо от преговорите за сливане с Renault

Причината за решението са политически спънки във Франция

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Производителят на автомобили Fiat Chrysler изненадващо оттегли предложението си за сливане с френския производител Renault. Това обяви компанията в нощта срещу четвъртък, цитирана от DPA.

„FCA остава твърдо убедена в завладяващата и променяща се логика на предложението, която получи широко одобрение, когато беше представена и чиято структура и условия бяха толкова балансирани, че можеха да бъдат от полза за всички страни", се казва в прессъобщението на италианско-американския производител на автомобили.

Въпреки това било ясно, че „във Франция понастоящем не съществуват политически условия, за да се осъществи успешно такава комбинация“. FCA изрично благодари на групата Renault и нейния президент и председател на Борда на директорите, както и на партньорите Nissan и Mitsubishi.

Преди това Renault обяви, че ще отложи решението за официалните преговори за сливане. Бордът на директорите е обсъдил предложението за сливане, но не може да вземе решение, тъй като правителствените служители са поискали отлагане, каза Renault.

Още по темата

За Fiat Chrysler предложеното сливане би било важна стъпка. Италианско-американският производител на автомобили предложи двете групи компании - FCA и Renault – да притежават по половината от новата компания. От известно време производителят търси партньор. Заедно компаниите щяха да се превърнат в третия по големина автомобилен производител след Volkswagen и Toyota

Renault реагира с интерес веднага след публикуването на предложението на FCA. Френската държава, която притежава 15% от Renault, също реагира положително. Министърът на икономиката на Франция Бруно Льо Мер обаче предупреди в сряда, че с преговорите прекалено много се бърза. „Нека си вземем време, за да направим нещата правилно“, каза той пред телевизионния канал BFMTV.

Проваленото сливане с FCA в момента не е единствената лоша новина за Renault. Льо Мер заяви, че рамките на аферата с бившия топ мениджър Карлос Гон ще има иск от страна на държавата. Ако държавата е акционер в дадена компания, тя трябва да гарантира, че нейното ръководство работи добре. След това съдебната власт трябвало да вземе решение по въпроса, каза министърът пред BFMTV. В кой момент ще бъде заведен съдебен иск от държавата засега Льо Мер не казва.

Renault е открило в свое дъщерно дружество в Холандия съмнителни разходи за около 11 милиона евро. Както обяви Бордът на директорите на Renault във вторник вечерта, в сумата се включват, наред с други неща, разходите за въздушния транспорт на бившия главен изпълнителен директор Гон. В Холандия също вероятно ще се преценят правни действия срещу него, поясни Льо Мер.

Прегледът на съвместното дъщерно дружество с японския партньор Nissan е потвърдил първоначалните индикации, че има и недостатъци по отношение на процедурите за финансова прозрачност и контрол на разходите. Одитът е установил „проблемни“ разходи за период от десет години, съобщи Nissan в изявление от сряда. Между другото става дума за разходи за частни пътувания и подаръци и дарения, чиято цел е неясна или неподходяща, се казва в доклада. Прегледът продължава, пояснява Nissan.

След ареста на Гон в Япония създаденият и контролиран от него френско-японски автомобилен съюз между Renault, Nissan и Mitsubishi изпадна в тежка криза. Гон е обвинен в нарушаване на регулациите на фондовите пазари в Япония.

Последни новини
Още от Нотификации