Мениджърите на Renault ще обсъждат сливането с Fiat Chrysler

В обществеността обаче съществуват резерви по отношение на възможната сделка

15:57 | 1 юни 2019
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Бордът на директорите на Renault отново ще заседава този вторник (4.6.), за да обсъди предложението за сливане на Fiat Chrysler (FCA). Базираният в Булон Биянкур до Париж производител потвърди провеждането на заседанието в петък пред DPA.

Fiat Chrysler обяви в началото на седмицата намерението си да се слее с Renault и да стане трети по големина автомобилен концерн в света. Новият гигант ще оспорва господството на лидерите на пазара Volkswagen и Toyota. Във вторник може да се вземе решение за започване на официални преговори.

Веднага след публикуването на предложението на италианско-американската група Renault реагира с интерес. Френската държава, която притежава 15% от Renault, също реагира положително.

В обществеността обаче съществуват резерви по отношение на възможната сделка в размер на милиарди долари. Уважаваният ежедневник Le Monde разкритикува например, че участието с около 43% в японския партньор на Renault Nissan е оценено като „почти нулево“. „FCA поема контрола над японците (Nissan) за чиния с леща“, пише вестникът.

Общата сделка би била на стойност 32,6 млрд. долара, като двете компании ще имат равно акционерно участие и роля в управлението на новата компания. Потенциалната слята компания би надминала General Motors по стойност и брой произведени превозни средства на година, за да стане третата най-голяма автомобилна компания в света. Предложението на FCA предполага, че след сливането компаниите ще произвеждат 8.7 млн. превозни средства на година. Чрез сливането компаниите се надяват на годишни икономии в размер на 5 млрд. евро. Заедно те ще доставят 8,7 милиона превозни средства годишно.