Готова ли е Кари Лам за независимо разследване на полицията

Кари Лам, администратор на Хонконг


 

Администраторът на Хонконг Кари Лам каза, че Хонконг разполага с независим механизъм, който да разследва оплаквания от действията на полицията и няма нужда от друг орган за проверка по искане на протестиращите.

"Тревожа се за честността и справедливостта по отношение на полицейското поведение. Хонконг има също независим механизъм да се справи с този въпрос", каза Лам в интервю от Давос за Хаслинда Амин от Bloomberg.

Протестите в Хонконг започнаха заради противоречив закон на екстрадициите, който по-късно бе оттеглен. В последните седмици демонстрациите преминават с нарастващо насилие.

Президентът на Китай Си Дзинпин даде лично уверение, че няма да използва протестите в Хонконг като извинение за въвеждане на контрола на Пекин в града, каза Лам.

В Давос тя каза, че „централното правителство отново потвърди, че иска да запази в Хонконг принципа на управление на „Една страна, две системи” и най-висока степен на автономия.

Лам пристигна в Давос след нов взрив на насилие в центъра на Хонконг, при което двама полицаи бяха ранени при сблъсъци с протестиращи в неделя.

Великобритания предаде на Китай управлението на Хонконг през 1997г и споразумението включва запазване на свободата на словото, независими съдилища и капиталистическа финансова система. Опозицията в града сега обвинява Пекин в опит да отнеме автономията на острова.

Последни новини
Още от Начало