Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Дацов: Присъединяването на България към ERM II е чисто политически въпрос

Любомир Дацов, финансист, Клуб Investor, 21.12.2019

Проблемът с присъединяването на България към валутния механизъм ERM II не е икономически, а политически. Условията това да се случи ги има отдавна. Това каза Любомир Дацов, финансист, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на финансиста в България са необходими множество структурни реформи не само в публичния, но и в частния сектор. “По една или друга причина процесът в частния сектор се движи по-успешно, въпреки някои ограничения и проблеми в бизнес средата”, коментира гостът.

Дацов се спря и на изминалата година в глобален мащаб. Той посочи, че голяма част от тенденциите са запазени.

“По инерция Европа остава най-доброто място на живот, но това няма да продължава безкрайно дълго”.

"Старият континент се нуждае от правилните политики, в противен случай ще се окаже изправен пред проблеми", изтъкна експертът.

“Правителствата в Европа трябва да бъдат ангажирани да правят повече структурни реформи”.

Гостът коментира и предложението на новия италиански еврокомисар Паоло Джентилони за разхлабване на строгите правила за бюджетния дефицит в Европейския съюз. “Това означава по-голям дефицит и повече дългове, но в никакъв случай по-ефективни разходи и повече инвестиции”, отбеляза Дацов.

“До момента Великобритания играеше ролята на хладния разум в ЕС - с поглед върху ефективността на нещата, а не върху количеството. Холандия ще загуби съюзник в това отношение, защото двете страни бяха стожера на разумните политики”.

Според Дацов амбициите на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г. са необходими, но ако Европа е изолирана по отношение на тази политика, действията ѝ биха били безсмислени.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor