Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Либералната демокрация е в криза

Страхил Делийски, политолог, Клуб Investor, 02.11.2019

Либералната демокрация е в криза и се нуждае от спешно реформиране. Напреженията, които идват най-вече от крайната десница, могат да доведат до ситуация, която много да напомня на навечерието на Първата световна война. Това каза Страхил Делийски, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира политическата ситуация в Европа в контекста на предстоящите предсрочни избори във Великобритания през декември.

„Brexit и какво изобщо ще се случи с конструкцията на Обединеното кралство, имайки се предвид нарастващата национална гордост на Шотландия, ще са двете ключови теми на този вот“, посочи Делийски.

Още по темата

Още по темата

Според него политическата криза във Великобритания също е сигнал за проблемите пред демокрацията.

„Либералната демокрация и нейните институции все по-трудно удържат на предизвикателствата от последните няколко години“.

Гостът се спря и на нарастващата популярност на антисистемната „Алтернатива за Германия“ в най-голямата европейска икономика. Той оспори твърденията на някои анализатори, че влизането на този тип организации в системата ще ги „опитоми“ и дерадикализира. По думите на Делийски участие на антисистемна партия в управлението допълнително ще ерозира либералната демокрация отвътре.

Още по темата

„Тези настроения съществуват и то не само в немското общество. В най-голяма степен те са функция на социално-икономическата ситуация, на растящите неравенства и привличат все повече поддръжници“, добави Делийски. Според него това е поредното доказателство, че ключови институции на либералните демокрации след Втората световна война губят подкрепа и ефективност.

„Усеща се една системна криза и липсва системен отговор на тази криза“.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor