Отлагането на Brexit затруднява избора на наследник на Марк Карни

Мандатът на гуверньора на Английската централна банка изтича на 31 януари 2020 г.

17:19 | 28 октомври 2019
Обновен: 17:19 | 28 октомври 2019
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Съгласието на Европейския съюз (ЕС) Brexit да бъде отложен увеличава възможността гуверньорът на Английската централна банка да забави отново оттеглянето си от поста, пише Bloomberg.

Марк Карни, който вече два пъти удължи мандата си, сега трябва да се оттегли на 31 януари. Това също е и новата крайна дата за раздялата между Кралството и блока. Ако Карни се придържа към този план, неговият наследник ще трябва да се справи с икономическите последствия от потенциален „твърд“ Brexit още от първия ден на поста си.

През 2016 г., когато британците избраха да напуснат ЕС, Карни беше бърз в обещанието си да предприеме мерки, които да успокоят финансовите пазари и бизнеса.

В интервю за Bloomberg Television по-рано този месец в отговор на въпрос дали ще остане на поста, ако бъде попитан от финансовия министър, Карни не отрече възможността, въпреки че подчерта, че едва ли подобен ход ще е необходим.

„Към този момент съм тук, за да гарантирам, че ще има плавен преход за моя наследник“, заяви Карни. „Правителството имаше много време да избере наследник, има и много квалифицирани кандидати“, добави той.

Финансовият министър на Великобритания Саджид Джавид, който е отговорен за назначението, вече получи списък от своя предшественик, който обаче не беше публично обявен, като не стана ясно и дали някое сред имената в него ще получи поста на Карни.

Английската централна банка отказа коментар по темата, докато говорителят на британското финансово министерство заяви, че процесът продължава и ще има своевременно изявление по темата.