Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БФБ през 2020 г.: Идват нови компании и публични предлагания

Красимир Атанасов, борсов анализатор, Бизнес старт, 17.01.2020

Технологичният сектор определено е най-горещият у нас. Всеки инвеститор цели експозиция в него. В последно време разпознаваемият регионален играч "Телелинк", чийто борсов дебют на Българската фондова борса (БФБ) предстои, разширява сферата си на дейност и залага на услуги с висока добавена стойност - управляеми услуги, информационна сигурност, интернет на нещата, офис производителност, заяви Красимир Атанасов, борсов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"На инвеститорите ще бъдат предложени до 30% от съществуващите акции при минимална цена от 7.60 лв. за акция. Това ще позволи ликвидност на инвестицията. Те предлагат да се разпределя 50% от печалбата. В този ред на мисли има комбинация от дивидент и търсене на растеж".

По думите на Атанасов компанията има висока концентрация на клиентската база.

"При "Телелинк" става въпрос за продажба на съществуващи акции, т.е. набраните средства ще отидат при мажоритарните акционери. Така те получават разпознаваемост на БФБ", уточни анализаторът.

През 2019 г. компанията отбелязва 5% спад на консолидираните си приходи - какви са причините за това?

"Когато един голям клиент забави своите покупки, това се случва нагледно. Тази година очакват този момент да се компенсира, включително спечелването на една голяма държавна поръчка. Мениджмънтът се опитва да диверсифицира бизнеса на компанията - от нискомаржовите продукти и услуги минават към по-висок марж".

Гостът коментира и новината, че Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за IPO на "Илевън Кепитъл", която ще търси до 4 млн. лв. свеж ресурс, за да инвестира в стартиращите компании в неговия портфейл

По неговите думи 4 млн. лв. са твърде малко за големи инвеститори. Това е подходящо за пазара за растеж на малки и средни предприятия към БФБ - BEAM, но там ограничението е един милион евро, което според Атанасов трябва да се увеличи до 3-5 млн. евро.

Намерението на Първа инвестиционна банка да набере до 200 млн. лв. през капиталовия пазар чрез 40 млн. нови акции ще е най-голямото набиране на ресурс през борсата в България. Инвестбанк също е със заявка за увеличение на капитала.

"Налице е изчистване на балансите и подготвка за публично предлагане и при двете банки", коментира Красимир Атанасов. 

Цялото интервю гледайте във видеото

 

Последни новини
Още от Бизнес старт