Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските деца навлизат в света на роботиката

Виден Димитров, управител, Robopartans, Бизнес старт, 15.11.2019

Българските деца са страхотни – те навлизат в света на роботиката и взимат участие на множество състезания, а вече имаме и няколко успешни примера. Старанието по отношение на роботиката все пак не е насочено към наградите, а към идеята да се даде възможност на децата да се докоснат до нещо ново, което им дава и поглед върху дисциплини като математика и физика. Това каза Виден Димитров, управител, Robopartans, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Димитров подходящата възраст, на която децата да се запознаят с роботиката, е около втори клас. „Тогава те наистина могат да запазят фокус“, отбеляза той.

Гостът разказа, че при обучението на децата е необходима сериозна програма с няколко нива. „Първите нива са насочени в това да обогатят познанията на децата и да ги въведат в основни понятия във физиката и математиката, които ще са им страшно полезни“, изтъкна той.

По думите на Димитров има опити за залагане на роботиката като предмет и в българските училища, които обаче за момента са много плахи. „Липсва нужните мотивация и среда това да се случи“, посочи той. Според него процесът преминава през създаването на свободно избираеми предмети, които да се предлагат от училищата, а ученето чрез практика е основно.

„Практиката е в основата на заниманията. Всички хора, не само децата, учат най-добре чрез практиката“.

Димитров посочи, че родителите вече си дават сметка, че роботиката е бъдещето. Според него обаче тенденцията е по-видна в София.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт