Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България не може да си позволи да използва въглища още 50 години

Тодор Тодоров, координатор и експерт в екологично сдружение "За Земята", "Бизнес старт", 24 октомври 2019 г.

Много дълго време се борехме с климата, а това не е много логично – нямаме шанс да се борим с климата и природата. Много е важна адаптацията към климатичните промени, а не опитите да ги спираме и променяме, каза Тодор Тодоров, координатор и експерт в екологично сдружение "За Земята", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Енергетиката има две роли в климатичните изменения – от една страна, тя увеличава вредните емисии, а другата роля е на потърпевша – при засушавания и наводнения, например има проблеми с ВЕЦ."

Според Тодоров е много трудно да се използват въглищата още 50-60 години в България, "като знаем какво е качеството им и до какви резултати водят. Само цената на въглеродните квоти за една година от 8 евро на тон е вече 26 евро.

"България може да постигне целта на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г., но правителството от две години избра пътя да извади от бюджета над 500 милиона лева, за да плаща квоти за ТЕЦ Марица изток 2", посочи експертът. По думите на Тодоров ниският хоризонт на политиците, които мислят до следващите избори, пречат да се приемат мерки, които са общоевропейски.

Още по темата

"Целта на един експертен анализ, какъвто трябва да е Стратегията за адаптиране към климатичните промени е да има визия и да посочи как да се преодолеят трудностите, а не само да ги изрежда и да се опитва да се нагоди към програмата на правителството. Липсва план за действие, който да бъде приложен и изпълняван", допълни още той.

"Липсва ясна рамка за енергиен преход в България и това води до напрежение."

Никой не казва какво ще се случи с Брикел и с Марица изток, за да могат да се вземат навременни мерки. По отношение на енергийната ефективност България вече десет години стои гордо на последното място в ЕС.

"България още не е член на механизма Региони в преход, където се обсъжда как да се финансират области, на които им предстои да прекратят въгледобива. Справедливия преход на ЕС не би допуснал парите за студен резерв да отидат при Ковачки и Доган, а би предложил друго решение", каза в заключение Тодоров.

Целият разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт