Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се пренареди ли геополитическият пъзел в Сирия?

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 16.10.2019

Бъдещето на Сирия зависи от това до колко основните играчи на политическата сцена ще продължат да изпълняват своите ангажименти към разрешаването на конфликта. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Турция отдавна провежда политика към освобождаване от кюрдския комплекс, който тегне над обществено-политическия живот в страната. Той е най-вече над политиците, чийто изразител е Ердоган".

"Едно от първите решение на Турция през 20-те години на миналия век, когато поема по светски път, е забраната на кюрдския език и отричането на съществуването на кюрдска нация в пределите на съвременната турска държава. Досега този статут не е променен", обясни Петров.

"Конфликтът в Сирия води началото си от отказа на Башар Асад да се съгласи с условията за изграждането на газопровод с катарски газ през страната за Европа".

"Според разсекретени доклади става ясно, че Сирия не е приела условията на Катар и Саудитска Арабия за построяването на газопровода. Това са икономическите причини за конфликта", заяви той.

Има и социални причини, допълни гостът.

„Сирия беше единствената арабска страна със светски режим в своето управление от десетилетия. В управлението на държавата бяха представени всички малцинствени групи".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт