Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Заявката ни за ресор Образование и култура в ЕК - по-голяма отговорност за правителството

Доц. д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Климент Охридски", Бизнес старт, 10.09.2019

Заявката, че може би ще получим ресор "Образование и култура" в лицето на еврокомисаря Мария Габриел в рамките на състава на новата Европейска комисия, означава много по-голяма отговорност на правителството у нас. Това е залог, че образователните реформи в България ще трябва да се случват. Това мнение изрази доцент д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов в отговор на въпроса какви биха били ползите на отговорността за България, ако страната ни получи ресор "Образование и култура" в новата ЕК, която Урсула фон дер Лайен ще представи.

Ролята на еврокомисаря по образование и култура

Доцент д-р Ялъмов смята, че еврокомисарите винаги са били добри мениджъри, което важи и за почти всеки министър, като изключим тези на външните работи, сигурността и въобще силовите министерства.

Не е ясна ролята категорично, докато не бъде обявено пълното съдържание какво точно ще влиза в ресора, посочи Тодор Ялъмов, напомняйки, че до този момент влизаха дейностите на обединени изследователски центрове, институтът по технологии и иновации, "Еразъм +". "Това са важни програми за развитието на науката, младежта и спорта. Управлението е консенсусно", отбеляза още той.

Доц. д-р Ялъмов коментира и проблемите в българското образование, като изтъкна тези в сферата на висшето образование - несвършена работа по отношение на признаването на дипломи, например. ""Еразъм+" работи добре в България. Много западноевропейци идват да учат при нас", изтъкна като положителен факт той.

"Големи проблеми има и в областта на средното образование с внедряването на млади учители. Трябва да се върви в посока намаляване на възрастта. В много страни на 19 години ти можеш да завършиш дори професионален бакалавър. Последните 2 години в училище за 90% от учениците и учителите у нас са загуба на време".

В много традиционни европейски страни ситуацията с образованието не е кардинално различна от българската, спомена Ялъмов, като допълни, че европейските общества са много по-консервативни по отношение на иновациите.

Последни новини
Още от Бизнес старт