Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кооперирането улеснява предимно търговците, но не и производителите

Д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие Биоселена, Бизнес старт, 29.08.2019 г.

Създаването на регистър на биопроизводителите е добра стъпка. Новото е задължението на всеки с електронен подпис или с ПИК от НАП да си потвърждава въведените данни, което също е много добра стъпка, каза д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие Биоселена, в интервю по Skype в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Ако липсват данни или не се получи субсидия, единствения отговорен ще е производителят, който има отговорност да потвърждава данните от този регистър. Така трябва да се постъпва и другите регистри, в частност регистъра на животните ВЕТИС, където най-различни хора са с права за достъп, но самите производители не могат да видят нищо, освен ако не отидат да получат разпечатка. В началото идеята беше да имат пасивен достъп, за да могат да видят какви животни имат на свое име и в своя обект, но веднага след това беше прекратен тази практика, добави гостът.

"Това е третият регистър, който се прави за пет години и се надявам да има полза от него", заяви той.

В момента се налага всяка фирма да ангажира персонала си, за да вкарва наново данни в новия регистър, които вече са налични в стария. Понякога това са по над хиляда парцела и може да има грешки от бързането, каза гостът.

"Биопроизводството е по-скъпо, и за да имат доверие в него хората, трябва да има максимално публична информация. Представете си сайта Booking.com за резервации, в който влизате, намирате хотела, но няма телефон и няма как да се свържете с него", каза Апостолов.

Кооперирането е мантра, която се повтаря от всички, но не съм убеден, че това би решило проблемите в сектора. Това улеснява предимно търговците, но не и производителите, защото по-лесно се договарят цени и отстъпки. Ключово е да потърси общо решение и да не се налага практиката да се зареждат едновременно всичките примерно 50-60 магазина на дадена верига. Такава практика няма например в Германия, завърши той.

Още по темата

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт