Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Достатъчно добра комбинация ли са Fiat Chrysler и Renault?

Калоян Желев, автомобилен експерт, Бизнес старт, 29.05.2019

Renault са сила в автомобилостроенето, докато Fiat Chrysler предлагат достъп до северноамериканския пазар. Индустриалните ръководители обещаха, че това сливане не застрашава съкращаване на работни места. Това заяви автомобилният експерт Калоян Желев по темата за евентуалното сливане на сливането на Fiat Chrysler и Renault в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Автоиндустрията е най-комплексната икономическа дейност, изтъкна Калоян Желев. "Тя вече 130 години се намира в зоната на хегемония на двигатели с вътрешно горене и Германия като технологичен лидер. Това предстои да се промени. Индустрията е обект на геополитика. Поколението на родените през 21 век, от друга страна, не се вълнува особено от притежанието на автомобил. Отделен е и регулаторният натиск по отношение занижаване на емисиите. Това налага сливанията, като се търсят икономии от мащаб и форми на съчетаване на технологичните усилия", поясни той.

"В Renault Nissan след ноември, когато Карлос Гон получи обвинения, лъснаха противоречия. Изглежда, той е бил балансьорът на съюза, който не е бил добре балансиран относно това кой какви дялове притежава в отделните компании. Гон успяваше да поддържа деликатен баланс".

Продажбата пред Nissan е естествена стъпка, защото от Nissan се очаква да се присъедини към съюза в непосредствено бъдеще, подчерта експертът. "Трудно е да се кажат рисковете, защото не знаем условията при сливането. Говори се за равностойна размяна на пакети по 50%", спомена още Калоян Желев.

Вижте целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт