Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан - пробивът на регенеративната медицина

Спас Керимов, основател и CEO на Printivo, Бизнес старт, 18.04.2019

3D принтираното сърце е голям медицински пробив и много добра новина за цялата индустрия, за всички лаборатории и компании по света и въобще за цялата индустрия на биопринтирането. Това коментира Спас Керимов, основател и CEO на Printivo, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Трудно е да се постигне абсолютната архитектура на един орган. Това са опростени варианти на сложните органи, които ние притежаваме. Комплексността тепърва идва на дневен ред. Кръвоносните съдове ще бъдат предизвикателство. Те са основен източник на хранителни вещества и кислород и позволяват да съществуват големи тъканни структури".

Самото сърце, което учените показват, не е големият пробив в научната разработка, заяви Спас Керимов. Те са създали един много добре васкуларен пач на човешко сърце, подчерта той.

"Самата сърдечна тъкан има още ниво на комплексност, защото съдържа електростимулираща система. Функцията на сърцето тепърва ще бъде обект на регенеративната система и биопринтирането".

Гостът отбеляза, че екипът, създал сърцето, използва два вида биомастила – едното е свързано със сърдечни клетки, а другото – с клетки за основните кръвоносни съдове.

"Целта не биопринтирането и регенеративната медицина не е само моментното разрешаване на проблемите в сърдечната и други патологии. Погледът трябва да е в перспектива. Стремежът на всички учени е да създадат истински функциониращ орган, без да се придържат към сегашните състояния".

Когато една цивилизация започне да принтира органите си, би трябвало и морално и етично идеалите да бъдат по-високи, смята Спас Керимов.

Последни новини
Още от Бизнес старт