Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Галев: България има много бавен напредък в ключови области

Тодор Галев, старши анализатор в икономическата програма на ЦИД, Бизнес старт, 01.03.2019

Според доклада на ЕК за България добрата новина е, че тя все още е в групата на страните с т.нар. дисбаланси, но не със силни дисбаланси, с каквито всъщност са Гърция, Кипър и Италия. В тази група има и силни и по-слаби страни - Румъния, Хърватия, но и Германия. А лошата новина, е че са маркирани доста от темите, които от години са проблем в България - бедност, енергийна бедност, социално изключване, образование, изследване и иновации. За част от темите стараната, макар и бавно напредва. Това посочи като впечатляващо в доклада Тодор Галев, старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според анализатора напредъка на България в коментираните теми е предимно в областта на фискалната политика, финансовия надзор, силен икономически растеж, който следва растежа на цялата еврозона. За част от проблемите според Галев ЕК не е достатъчно остра в критиките си, защото много от местните анализатори оценяват доста по-критично ситуацията в България, отколкото това е преценено в доклада. В частта си за съдебната система европейските експерти са дали изключително положително становище, както и за създаването на "новата мега антикорупционна комисия". Става дума за област с изключително много проблеми, което според анализатора означава, че в някои случаи комисията постъпва много по-политически, отколкото експертно, но пък от гледна точка на местните анализатори това не е добре за реформите в България.

Галев каза още, че Центърът за изследване на демокрацията от години се занимава с темата корупция, категоричното му становище е, че с дребната корупция се постига напредък, особено в някои сфери от живота, които бяха станали нарицателни за това явление - Пътна полиция, КАТ. "Но в други сфери това, което се нарича гранд корупция или политическа корупция, очевидно не сме напреднали никак", посочи анализаторът.

В доклада на ЕК за България се отбелязва ограничен напредък в някои от областите, каквато е и прането на пари, но и се посочва, че няма практическо приложение на законодателството, каза още Галев. Отбелязва се и че напредъкът на България в редица ключови области и много бавен.

По отношение на образованието Галев посочи, че най-голям проблем остава липсата на взаимодействие между училищата и пазара на труда. Той добави, че в доклада се казва, че от 2007 г. насам ние имаме най-ниското ниво на безработицата, но имаме голям глад за кадри. Кадрите, които излизат от висшите училища, не отговарят на изискванията на бизнеса.

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт