Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Напрежението между Италия и Франция преди изборите за ЕП

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, Бизнес старт, 13.02.2019

Решението на Франция да изтегли посланика си от Италия, е може би най-големият дипломатически скандал между двете съседни държави в последните десетилетия. Противопоставянето се корени в едни по-скорошни отношения, след идването на дясната партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди" на власт в коалиционно правителство. Кое създаде напрежението в отношенията между двете страни коментира Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Конкретният повод, в който се корени сегашното напрежение, е срещата на Ди Майо с представители на "жълтите жилетки" и с техните евентуални кандидати за Европейския парламент, желанието му да ги подкрепи, както и изявлението му, че "свободата идва във Франция през Алпите". От друга страна това не епизод в отношенията между Италия и Франция, те се влошиха в последното десетилетие, от либийската криза, след нашествието на либийския остров Лампедуза на мигрантите. Италия се почувства изоставена от ЕС, не толкова от Франция, по проблема с мигрантите", каза Кючуков.

По думите му, това е една от причините може би и за идването на власт на сегашното италианско правителство, до голяма степен популиските партии профитират от тези настроения, предлагат на реални проблеми едни лесни решения. "Сега тази криза ескалира във връзка с евроизборите, тя има идеологически и политически аспекти", уточни Кючуков.

Другият вицепремиер, от националистическата формация в италианското правителство, също много агресивно атакува Макрон, а от друга страна Макрон обяви тази дяснопопулистка политика за "чумата на Европа", посочи гостът и конкретизира, че изказването на френския президент е направено по повод обявеното сътрудничество на Виктор Орбан и Салвини за евроизборите. 

Кючуков посочи още, че френският президент е подложен на много силен натиск, в тази връзка редица коментатори отбелязват, че може би и Салвини, и Ди Майо, и Макрон имат полза от това противопоставяне, доколкото то консолидира и разграничава техните позиции.

"Що се отнася до самата политика на Макрон, има основание да се смята, че да, ерата на Меркел в ЕС приключва, но има опасения, че ерата на Макрон може и да не започне. Той е европейският лидер с най-активни предложения в ЕС, но те не са еднозначни и не се приемат от всички страни, а и доста сериозно ерозира политическото му влияние в самата Франция", е мнението на коментатора.

Гледайте видео материал с целия разговор.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт