Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Решението на ВКС по отношение на обезщетенията при катастрофа дестабилизира финансовия сектор

Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, Бизнес старт, 06.11.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на ВКС по отношение на обезщетенията при катастрофа дестабилизира финансовия сектор, коментира Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Във връзка с предложенията на председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да се въведат лимити на обезщетенията в случай на загинали при пътнотранспортно произшествие Нина Колчаков заяви, че това са лимити само за неимуществени обезщетения. "Никой не ограничава имуществени обезщетения, които мога да се търсят в случай на смърт, което освен различни финансови обезщетения включват лечение, медицински разноски, както и загуба на доход на семейството и т.н. Говорим за съвсем малък компонент – символичното обезщетение за болки и страдания, което в България не е символично. В Европа средният размер е между 10 000 – 20 000 евро", спомена още тя.

"Лимитите могат да бъдат такива, каквито обществото реши да плаща в подобни случаи. То трябва да знае, че всъщност всички тези обезщетения за загиналите на пътя се изплащат през цената на застраховка  „Гражданска отговорност“. България има най-високата смъртност по пътнотранспортни произшествия. У нас загиват близо 100 души на един милион годишно. Същевременно ние имаме една от най-ниските цени на „Гражданска отговорност“, която застрахователите държим, за да може всеки човек да си я позволи. Всяка година обезщетението за неимуществени болки и страдания се вдига в пъти. Сега сме стигнали до над 100 000 лв. на един наследник. Миналата година всички дружества бяха на загуба. Имаше фалит на застраховател със значителен пазарен дял".

Ако населението не си купува „Гражданско отговорност“, социалният проблем се мултиплицира, смята Колчакова. Има сигнали от ЕК и презастрахователите, че това решение на ВКС и ситуацията с обезщетенията за неимуществени щети водят до нестабилност на целия финансов сектор, допълва тя.

"Появяват се адвокати посредници, които събират клиенти, желаещи обезщетения. Практиката е очевидна. Тя вдига тавана на цената на неимуществените обезщетения. Адвокатите се възползват от незнанието и липсата на информация на един социален кръг граждани, които за съжаление са част от пътнотранспортни произшествия. Адвокатите взимат пълномощно да ги представляват, обещават големи суми. Започват да се водят дела срещу застрахователите за най-високата сума, която изобщо не достига до клиентите".

Последни новини
Още от Бизнес старт