Колко може да се обезцени еврото?

По-слабата валута на теория е добра за еврозоната, но това може да подразни Доналд Тръмп

| Препоръчан материал
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Еврото се е насочило към най-ниските си нива спрямо долара от години, като в същото време Европа се оказва основната причина за забавянето на глобалния растеж, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Инвеститорите вече си задават въпроса колко ниско може да падне еврото?

Валутата за кратко потъна под 1,09 долара тази седмица – най-ниското му ниво от май 2017 г. и не е далеч от нивата от 1,04 долара, достигнати през 2003 г.

Единната валута отслабва заради по-ниските лихвени проценти и очакванията за по-нататъшно облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Така инвеститорите преминават от еврото към по-доходоносни американски активи, подкрепяйки долара. Други фактори, който оказват влияние, са напрежението около търговския конфликт между САЩ и Китай и забавящата се глобална икономика, които насочват капиталите към активите убежища като долара.

Още по темата

Дали обезценяването на еврото ще продължи, зависи частично от това колко агресивна ще бъде политиката на ЕЦБ и Фед относно стимулите. След данните от тази седмица за производството в САЩ и разпродажбите на акции във вторник и сряда, пазарите оценяват на 73% шанса Федералният резерв да понижи лихвите за трети път през тази година през октомври.

Фед има повече възможности да действа от ЕЦБ, тъй като лихвите в САЩ са положителни. И все пак някои казват, че това няма да е достатъчно, за да се предотврати падането на еврото.

„Фактът, че ЕЦБ няма много накъде да намалява лихвените проценти, означава, че икономиката не може да бъде подкрепена“, коментираха от Legal & General Investment Management.

Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег на Lombard Odier IM, не изключва възможността обменният курс да достигне 1 долар за евро, известен като паритет. Според него това неизбежно ще се случи, ако правителствата в еврозоната не увеличат разходите, за да противодействат на забавянето.

По-слабата валута на теория е добра за еврозоната. Много от големите европейски икономики са ориентирани към износ и имат големи операции извън региона, като обезценяването на валутата ще направи продукцията им по-конкурентоспособна.

Друг проблем за еврото обаче представлява и американския президент Доналд Тръмп, който оказва натиск върху Фед да понижи лихвите, за да отслаби долара. В същото време при по-сериозна агресия към ЕС по отношение на търговията, еврото може да падне още.

„По-нататъшна слабост на еврото по каквато и да е причина може да раздразни американския президент, който вече смята, че европейците са почти толкова лоши, колкото и китайците по отношение на валутната им политика“, заяви Нейл Дуейн, стратег в Allianz Global Investors.

Търговското напрежение между САЩ и Европа е на фокус от сряда, когато Вашингтон заяви, че ще наложи мита върху европейски стоки на стойност 7,5 милиарда долара, включително върху уискито и сиренето.

Важен момент за представянето на еврото е и промяната на ръководството в Европейската централна банка. Бившата ръководителка на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще поеме ръководството на ЕЦБ от Марио Драги по-късно този месец в момент, когато няма единно мнение за бъдещата парична политика.

Повечето валутни анализатори не смятат, че еврото ще достигне до паритет с долара в бъдеще. От 71 анкетирани от FactSet експерти петима смятат, че еврото ще бъде по-слабо в края на годината и никой от тях няма прогноза за спад под нивото от 1,05 долара.

Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.

Последни новини
Още от Анализи