Uber предлага полети от Манхатън до JFK

3-4 пътници ще си поделят цената от 200-250 долара в едната посока

Хеликоптер, изпълняващ полет за Uber. Снимка: Bloomberg Хеликоптер, изпълняващ полет за Uber. Снимка: Bloomberg

Uber работи с AT&T по мрежата на Uber Copter, транспортната услуга за превоз от Долен Манхатън до летище JFK в Ню Йорк.

Компанията за споделено пътуване обяви серия от партньорства, с които ще решава оперативните и инфраструктурни предизвикателства около работата на въздушните таксита в градска среда.

За скайпорта в Ню Йорк Uber ще работи със Signature Flight Services, която „управлява най-голямата в света мрежа от частни въздушни терминали” според директора Шон Хол.

Signature е партньор и на Uber Copter, въздушната версия на черните таксита.

На цена 200-250 долара в едната посока, клиентите на Uber Copter ще могат да резервират места на борда на хеликоптерите, оперирани от Heliflite. Наземният транспорт при пристигане и заминаване е включен в билета, а цената може да се дели на 3 или 4, според броя на пътниците, каза Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber.

„Най-големия проблем за трафика е, че повечето хора шофират сами. Това е създава огромни загуби за пътищата, за въглеродните емисии, гориво”, каза Косровшахи в интервю за Bloomberg.

Пътуването с наземен транспорт от Долен Манхатън до JFK отмена час-два, но с въздушното такси може да се скъси до 30 минути.

Още по темата

Бизнес моделът вече бе открит от Blade Urban Air Mobility, компания за превози на къси разстояния с хеликоптер в Ню Йорк.

С новата си услуга обаче Uber се готви за бъдещия Uber Elevate.

„Uber Copter е превозно средство за споделено пътуване. Ще видите, че тези хеликоптери ще бъдат заменени след време с електрически летателни апарати с вертикално излитане”, каза Косровшахи.

Още нестартирала, услугата на Uber има нов конкурент: Voom на Airbus, която ще предлага совалка с хеликоптер. Първоначално услугата се планираше само за Латинска Америка /стартира през 2017 в Рио, Бразилия/, но предлага полети в района на залива на Сан Франциско с Bell, Sikorski S-76 и два Eurocopter AS350 на Coastal Helicopters. Там оперира и Blade.

Също като Blade, и Uber планира преход от традиционните хеликоптери на eVTOL, електрически апарат с вертикално излитане и  кацане, производство на Airbus Helicopters.

"Ще запазим пилотите. Така е безопасно", каза Дара Косровшахи.

"Но можете да го очаквате като цяло в авиацията. Обезателно ще погледнат или към компютърно асистирано пилотиране – въпреки че около този въпрос има доста противоречия. Или в дългосрочен план – към автоматични летателни апарати. Без пилоти".

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи