Какво следва след глобализацията

Майкъл О’Съливан, автор на The Levelling

Корицата на The Levelling от Майкъл О'Съливан. Изд. Hachette. Снимка: Bloomberg. Корицата на The Levelling от Майкъл О'Съливан. Изд. Hachette. Снимка: Bloomberg.

Книгата на икономиста Майкъл О’Съливан „The Levelling: What’s next after globalization” представя многополюсен свят, за който институциите не са готови. На фона на нисък ръст и висока задлъжнялост, авторът призовава за „световен договор за риска” и предлага централните банки да отвърнат на удара на политиците и да призоват на своя страна за реформи.

"Първо, всеки ден ни напомнят, че глобализацията и всичко, с което вие и аз сме израснали в последните 30г приключва. Демокрацията е поставена на изпитание. Независимостта на централните банки се проверява. Ръстът се забавя и т.н. Стигнахме до период от вероятно 5-10 години, в които ще развием нови рамки, нови идеи", каза О’Съливан.

"Смятам, че световната икономика ще трябва да смели огромни дисбаланси, сред които най-голям е задлъжнялостта. Мощта на централните банки е огромна и правителствата трябва да преоткрият рецептата на органичния ръст. И най-вълнуващото е, че политиката започва да се преосмисля. Бавно излизаме от политическата депресия и рецесия. Създават се нови партии".

Чуйте цялото интервю за Нейра Чехич и Манъс Крани от Bloomberg във видеото.

Един от топ инвестиционните мениджъри в света, бивш управляващ директор на Credit Suisse Private Banking и до май 2019 главен инвестиционен директор на Wealth Management Division е и преподавател по финанси в Принстън и Оксфорд.

О’Съливан е и застъпник за независимостта на Шотландия. След като Brexit „детонира” историята на тези острови, Шотландия би била „по-добре сама”.

Откъси от The Levelling, изд. Hachette.

 

 

 

Последни новини
Още от Анализи