Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Израел очаква да победи "Хамас" чак след 7 месеца

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 30.05.2024 г.

13:40 | 30 май 2024
Обновен: 13:49 | 30 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Израел вероятно няма да успее да победи Хамас преди края на годината. Това заяви съветникът по националната сигурност, подчертавайки трудностите, пред които е изправена страната, за да постигне заявената си цел да унищожи ислямистката групировка в Газа.

„Имаме още седем месеца битка, за да постигнем това, което определяме като унищожаване на правителствения и военния капацитет на "Хамас" и Ислямския джихад“. Това каза Цачи Ханегби в сряда в интервю за държавната телевизия Kan.

Коментарите няма да допринесат за подобряване на настроението на посредници като САЩ и Катар, които искат Израел и "Хамас" да сключат споразумение за прекратяване на огъня, но преговорите са в застой от месеци. Белият дом заяви в сряда, че има „ново“ предложение - което е подписано от Израел - с надеждата да се предизвикат допълнителни преговори между двете страни.

Президентът на САЩ Джо Байдън „се опитва да постигне тази сделка със заложниците“, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Войските са установили тактически контрол върху „коридора Филаделфия“ - маршрут, който минава по границата между Газа и Египет, и са открили около 20 тунела, минаващи под границата, заяви в сряда военен служител.

Макар че министър-председателят Бенямин Нетаняху никога не е определял срокове за така наречената „пълна победа“, а Ханегби каза, че армията винаги е заявявала, че 2024 г. ще бъде година на боеве, много анализатори смятат, че "Хамас" е по-устойчива, отколкото Израел е очаквал.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.