Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Путин е готов да спре войната, ако бъдат признати настоящите линии на бойното поле

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 29.05.2024 г.

16:25 | 29 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което признава настоящите линии на бойното поле, заявявайки, че е готов да продължи да се бие, ако Киев и Западът не отговарят, според световните агенции.

Източници, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, твърдят, че руският лидер е изразил разочарование пред малка група съветници, защото смята, че Западът подкрепя опити за саботиране на преговорите и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи възможността за преговори.

"Путин може да се сражава толкова дълго, колкото е необходимо, но е готов и за прекратяване на огъня - за замразяване на войната", коментира високопоставен руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговорите на най-високо ниво в Кремъл.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в X, че руският лидер се опитва да провали инициираната от Украйна мирна среща на върха в Швейцария следващия месец, като използва обкръжението си, за да изпрати "фалшиви сигнали" за неговата предполагаема готовност да спре войната.

Според Кулеба в момента Путин няма желание да прекрати агресията си срещу Украйна. Само принципният и единен глас на глобалното мнозинство може да го накара да избере мира пред войната.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.