Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Американски законодатели обещаха, че ще подпомогнат отбраната на Тайван

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 27.05.2024 г.

13:20 | 27 май 2024
Обновен: 13:21 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американски законодатели заявиха подкрепа за отбраната на Тайван по време на пътуване до автономно управляващия се демократичен остров само два дни след като Китай приключи най-голямото си военно учение от година насам около острова.

"Трябва да осигурим сили за възпиране тук", заяви Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, на съвместен брифинг с тайванския външен министър днес. Той нарече пътуването "важен жест на солидарност, който показва, че Америка стои твърдо на страната на демократичен Тайван".

Представителите на двете партии от САЩ са първите американски законодатели, които се срещат с тайванския президент Лай Чинг-те след встъпването му в длъжност на 20 май. Това се случва дни след като Пекин организира мащабни военни учения около Тайван, които САЩ определиха като "военни провокации".

Лай се срещна с депутатите сутринта и заяви, че Тайван ще продължи да задълбочава сътрудничеството си със САЩ. Той също така цитира идеята на бившия американски президент Роналд Рейгън за "мир чрез сила" и обеща да засили националната отбрана. Маккол заяви, че е провел "много директни разговори" с Лай за заплахата, пред която Тайван е изправен от страна на Китай.

"Това, което те направиха през последните няколко дни, беше по същество предварителен преглед на това как би изглеждала една блокада. Ключът е да се уверим, че островът разполага с необходимите оръжия за възпиране“, уточни Маккол.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.