Бруно Льо Мер: Китайската индустрия застрашава цялата световна икономика

На срещата на Г-7 френският министър на финансите заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай

10:45 | 27 май 2024
Обновен: 10:49 | 27 май 2024
Автор: Уилям Хоробин, Оливър Крук
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители. 

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си. 

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

„Не се заблуждавайте относно решимостта на страните от ЕС и решимостта на Франция“, заяви Льо Мер. 

Сътрудничество в областта на изкуствения интелект
Френският министър заяви, че се стреми да запази придобивките от дългогодишните правителствени политики и инвестиции за изграждане на собствена индустрия и технологични сектори. 

Ключов приоритет е изкуственият интелект, в който Франция възнамерява да запази лидерската си позиция в Европа. Това привлича чуждестранен капитал, като този месец Microsoft Corp. обяви 4 млрд. евро инвестиции във френска инфраструктура за облачни услуги и изкуствен интелект. Базираната в Париж компания Mistral AI също обяви партньорство с Microsoft през февруари.