Китай отвръща на глобалния натиск върху медта с почти рекордно производство

Индустрията поддържа почти рекордно високо производство

13:00 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световният пазар на мед е обхванат от опасения за недостиг, което доведе до рекордни цени и предизвика битка за поглъщане на стойност 49 млрд. долара. Но в Китай, най-големият производител и потребител на рафинирания метал в света, има повече от достатъчно.

В центъра на тази главоблъсканица са постоянно разширяващите се медни пещи в страната. Индустрията поддържа почти рекордно високо производство, като се противопоставя на недостига на суровини, тъй като по-високите цени освобождават повече метален скрап за преработка.


Производството на мед в Китай остава близо до рекорд

Медодобивните предприятия обещаха да намалят капацитета си, след като таксите им се сринаха поради ограниченото предлагане на вносната руда, която използват като суровина. Перспективата за недостиг на мед в Китай е само един от стълбовете, подкрепящи ралито, което в началото на миналата седмица изведе цената на метала за първи път над 11 000 долара за тон. Но съкращенията не се случиха, а отслабващата китайска икономика не е в състояние да поеме излишъка.

През последните дни несъответствието между търсенето и предлагането стана още по-очевидно, като цените отстъпиха до малко над 10 300 долара за тон. Макар че това все още е 21% ръст за годината, той подсказва, че докато Китай продължава да поддържа свръхпредлагане, цената на медта ще се затруднява да продължи да расте.

Наличието на скрап от изхвърлени от употреба съдове, тръби и проводници бързо нарасна, след като цените на медта се повишиха, каза Лян Кайхуи, анализатор в Shanghai Metals Market. Производителите са заети с превръщането му в блистер, полуобработена версия на метала, и връщането му обратно в металургичните заводи, казва той, където се използва като заместител на чуждестранната руда, която сега е в недостиг.

Изобилието на скрап се вижда от отстъпката му спрямо рафинираната мед, която миналата седмица достигна 4 615 юана за тон, което е най-голямата отстъпка от поне осем години насам, според SMM.

Междувременно топилната индустрия продължава да увеличава капацитета си. Докато са на печалба, отделните фирми предпочитат да защитават пазарния си дял за сметка на маржовете. Местните правителства също искат от тях да продължат да произвеждат метал, за да могат да изпълнят целите си за икономически растеж и да поддържат нивата на заетост.

Междувременно
Проучванията на PMI в Китай за май вероятно ще покажат, че производството продължава да нараства със скромни темпове, подкрепено от стабилното производство, според Bloomberg Economics.

Преди десет години, почти на днешния ден, докато разглеждаше шепа луксозни седани на един от най-големите китайски производители на автомобили SAIC Motor Corp., президентът Си Дзинпин произнесе ключова реч, която ще постави Китай на пътя към доминиране в производството на електрически превозни средства.

Китайските промишлени предприятия планират да поискат от властите да започнат антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от Европейския съюз, съобщи държавният вестник Global Times, позовавайки се на информация от „вътрешен бизнесмен“.

Участието на Китай в глобалната търговска система беше остро критикувано от финансовите ръководители на Групата на седемте в демонстрация на единство, придружена от заплаха за по-нататъшна ескалация.