Предстоящите избори са само част от дългосрочната обществена промяна в България

Боряна Петрова, управител на агенция „Алфа рисърч“, „В развитие“, 20.09.2021

16:05 | 20 септември 2021
Автор: Веселин Николов

България навлиза в период на дълбока обществена трансформация, която ще доведе до промяна и на политическите и икономическите елити. В следващите два-три парламента едва ли ще се формира стабилно мнозинство. Изключително важно как кампаниите за президент и за парламент ще си повлияят една на друга. От ключово значение за следващото Народно събрание ще е степента на отговорност на политическите групи. 

Това каза социологът Боряна Петрова, управител на агенция „Алфа рисърч“, в студиото на „В развитие“ с водещ Делян Петришки

Според нея страната се намира в един от „най-необичайните“ политически моменти за последните 10-15 години, заради „поредицата от трансформации - обществото, политическата система и политическото лидерство. Преките резултати от тях са невъзможността на два поредни парламента да сформират правителство в рамките на една година, изострянето на тона, до степен на нетърпимост между т.нар. „партии на протеста“ и създаването на ниша за нов политически проект. 

Макар и по-важните избори да са тези за Парламент, по традиция президентския вот има по-висока избирателна активност, защото е „сблъсък на личности и характери“. Начинът, по който бъдат издигнати другите кандидатури за президент, освен тази на Румен Радев, може да промени обществените нагласи. „Почеркът“ на политическите лидери също ще е изключително важен за вота на 14 ноември, комeнтира Димитрова.

„Един присъстващ или отсъстващ политически лидер, един само медийно представен политически лидер и лидер, който насища общественото пространство може да окажат по-силно влияние от представянето на програмите, което за жалост не е от силните страни на политическите партиите“, каза Димитрова. 


Според нея следващите избори ще произведат почти същата ситуация като в предишния Парламент, но с малки размествания, като сформирането на мнозинство ще е много трудно. 

Именно това е една от причините за създаването на новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.
Димитрова също така смята, че президентът Румен Радев от една година изразява „висока степен на недоверие към доста политически субекти“. Сред тях е БСП, които го издигнаха за първия мандат, но в последните дни все по-ясно се очертават пропукванията в тези взаимоотношения. 

Цялото интервю с Боряна Димитрова гледайте във видеото.