Маските на закрито ще отпаднат на определени места за ваксинирани

Новата заповед ще бъде издадена в началото на другата седмица

12:07 | 10 юни 2021
Обновен: 12:08 | 10 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За имунизираните срещу коронавируса ще отпадне носенето на маски на някои места. Сред тях са малки търговски обекти и трудови колективи, зали за спорт, фризьорските салони. Условието е всички да са завършили процеса на ваксинация. Това обявиха на брифинг здравните власти.

С нова заповед, която ще бъде издадена в началото на другата седмица, ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски в закрити пространства - зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са не повече от 5-7 души и всички са имунизирани.

Решението е на база на данните за намалена заболеваемост. Заболеваемостта от Covid у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-о място в ЕС.

„Стъпката е премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Маските ще останат задължителни за рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където има струпване на повече хора.

Няма да има промяна за носенето на маски и за градския транспорт.

Ваксинацията ще се доказва чрез сертификат. „Ще дадем едни основни параметри, които трябва да се спазват, а правото ще е на регионалните инспекции да решават казуси, които са специфични за района“, посочи Златанов.

„Ще бъдем внимателни в стъпките. В зависимост от епидемиологичната обстановка ще предприемаме различни действия“, каза още той.