Служебният кабинет поема държавата от днес

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство

09:00 | 12 май 2021
Обновен: 10:57 | 12 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство в 9 часа днес, предаде БГНЕС.

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се проведе в гранитната зала на Министерски съвет, но без присъствието на медии – съобщение ще бъде разпространено от правителствената информационна служба, стана ясно във вторник.

"Животът на 45 НС не бе напразен. Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. 45-ят парламент не сбъдна представите на хората за ново правителство, това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. Макар и служебен, кабинетът има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.", каза в речта си Радев.

Едва от едно единствено министерство – това на външните работи, изпратиха официална покана до медиите за церемонията по приемането на поста. Министерствата ще оставят протокола затворен за камерите и микрофоните на журналистите с мотива, че трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

В коментар пред партията си, бившият вече премиер Бойко Борисов заяви: „Загубихме ценно време и поверихме държавата в ръцете на президента, който еднолично ще ръководи служебния кабинет”.

Служебният кабинет, чиято основна задача е да организира предсрочните парламентарни избори на 11 юли, ще оглави генерал Стефан Янев.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Той беше служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 година, когато мандатът на Румен Радев започна с назначаването на петото служебно правителство на България, тогава с премиер Огнян Герджиков.