Президентът свиква допълнителни консултации за ЦИК, заради оттеглянето на Ципов

В президентската институция ще се проведе и изслушване на кандидатите за членове и ръководство на комисията

15:44 | 6 май 2021
Обновен: 15:45 | 6 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) поради оттеглянето по-рано в четвъртък на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС, пише investor.bg.

Консултациите ще се състоят от 8:00 часа на 7 май на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на президенството. 

По-рано днес ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Номинацията му беше единствената. На брифинг на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов поиска от Радев днес да обяви служебния премиер, за да отиде на предстоящия Европейски съвет в Брюксел.

"Утре и вдругиден е Европейският съвет. Аз утре би трябвало да отивам на съвет и да поемам отговорности за следващото служебно правителство. Очаквам днес да ми отговорят за служебното правителство, президентът който е назначил, да си ходи на съвета", каза по-рано Борисов.

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК, час по-късно Румен Радев ще проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

Консултациите с парламентарно представените политически партии и коалиции, както и публичното изслушване на кандидатите, ще се излъчват в реално време на интернет страницата на президентската институция.  

"Надявам се при следващите избори да имаме правителство. Това е дълг на политиците", коментира по-рано Радев пред Нова телевизия, след като присъства на ограничените през тази година чествания на 6 май - Ден на храбростта и Българската армия. 

Запитан за датата на вота - 11 юли, когато е и финалът на Европейското първенство по футбол, Радев заяви: "Чудесно, значи всички ще си бъдат вкъщи". 

Още по темата четете на investor.bg